Честит ни Международен ден на чийзкейка
Знаете ли, че въпреки името си чийзкейкът не идва в Америка. За първи път е приготвен още през 776 г. преди Христа в Древна Елада. Десертът е бил част от менюто по време на Олимпийските игри.
Названието „чийзкейк“ се среща също и в книга, посветена на изкуството на приготвянето на солено-сладкия десерт, написана от прочут гръцки лекар на име Аегимус.
Едва векове по-късно чийзкейкът става познат и в Америка. Историята разказва, че появата му е плод на изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912 г. Със създаването на неузряло, но в същото време достатъчно наситено и кремообразно сирене, вече е било възможно и приготвянето на десерта.
Днес той е популярен в целия свят, като всяка различна култура добавя по нещо от себе си, за да го подобри.
Италианците използват сирене „рикота“, американците и българите залагат на крема сирене, в Южна Америка хората предпочитат популярното при тях сладко от гуава (плод, характерен за региона, с вкус, наподобяващ круша и ягода).
В различните страни чийзкейкът може да бъде сервиран както печен, така и суров. Суровият вариант е разпространен от Великобритания. За приготвянето му се използват натрошени бисквити и плодове от компот.
Така стигаме до днешния 30 юли, обявен за Международен ден на чийзкейка. Да ви е сладко!