Честит ни Международен ден на чийзкейка

Честит ни Международен ден на чийзкейка
A A+ A++ A

Знаете ли, че въпреки името си чийзкейкът не идва в Америка. За първи път е приготвен още през 776 г. преди Христа в Древна Елада. Десертът е бил част от менюто по време на Олимпийските игри.

Названието „чийзкейк“ се среща също и в книга, посветена на изкуството на приготвянето на солено-сладкия десерт, написана от прочут гръцки лекар на име Аегимус.

Едва векове по-късно чийзкейкът става познат и в Америка. Историята разказва, че появата му е плод на изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912 г. Със създаването на неузряло, но в същото време достатъчно наситено и кремообразно сирене, вече е било възможно и приготвянето на десерта.

Днес той е популярен в целия свят, като всяка различна култура добавя по нещо от себе си, за да го подобри.

Италианците използват сирене „рикота“, американците и българите залагат на крема сирене, в Южна Америка хората предпочитат популярното при тях сладко от гуава (плод, характерен за региона, с вкус, наподобяващ круша и ягода).

В различните страни чийзкейкът може да бъде сервиран както печен, така и суров. Суровият вариант е разпространен от Великобритания. За приготвянето му се използват натрошени бисквити и плодове от компот.

Така стигаме до днешния 30 юли, обявен за Международен ден на чийзкейка. Да ви е сладко!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници