Групов иск срещу Facebook, заради практики, свързани с личните данни

Групов иск срещу Facebook, заради практики, свързани с личните данни
A A+ A++ A

Макс Шремс е австриец и ако не сте чували за него, не е странно, но напоследък името му се споменава във връзка с групово дело срещу Facebook, заради практики, свързани с опазване на личните данни. Шремс иска компанията да компенсира всеки, включил се в делото, с 500 долара, а обвиненията му са, че компанията не взима ефективно съгласието на потребителите за използване на данните им, прилага невалидна политика за опазване на личната информация, следи потребителите извън Facebook чрез бутоните за лайкване, използва масиви от данни за наблюдение на потребителите, участието в Graph Search за потребителите не е доброволно, предава данни на външни автори на софтуер без специално разрешение и участва в програмата на Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) Prism, която има за цел да извлича данни за хората от публичното интернет пространство.

Шремс е подал жалбата си срещу Facebook в съда във Виена, след като ирландските регулатори са отказали да разглеждат случая. Всъщност за Шремс може да сте чували още през 2010 г., когато той поиска от Facebook да му изпратят копие на информацията, която имат за него, и получи в резултат на това 1200 страници. Мисията му е да накара Facebook да се съобразява с европейското законодателство, тъй като в европейското поделение на компанията всъщност се съобразява със закона от Калифорния.

До момента Шремс е успял да накара Facebook да се откажат от разпознаването на лица в публикуваните снимки и да изтрият излишната информация, която имат за потребителите. Шремс се опитва да постигне резултат във връзка с последните си искания от три години, но регулаторите в Ирландия са отказали да разглеждат жалбите му. Според него в страната има негласно споразумение между институциите да не се оказва натиск спрямо американските технологични гиганти. Всички потребители на Facebook, които живеят извън Щатите, могат да се включат към груповия иск на Шремс, а информация за това могат да намерят на адрес fbclaim.com.

http://www.wired.co.uk/news/archive/2014-08/01/facebook-class-action-lawsuit

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници