Повторно използване на водата в Европа – какво мислите?

Повторно използване на водата в Европа – какво мислите?
A A+ A++ A

Повторното използване на водата не е широко разпространено в Европа. По-голяма част от отпадъчните води от градските пречиствателни станции просто се излива в реки и езера. Повишаването на повторната употреба на вода обаче може да ни помогне да отговорим на нарастващите проблеми, свързани с недостига на вода и сушите, и същевременно да понижим риска от замърсяване от отпадъчни води и разходите за пречистване на водата.

Повторното използване на водата също така оказва по-слабо въздействие върху околната среда, отколкото набавянето й от други източници, като например междурегионални трансфери или обезсоляване на вода.

Въпреки тези предимства и значителния потенциал за по-нататъшно развитие съществуват няколко причини, поради които нивото на повторна употреба е толкова ниско, включително:

- липсата на общи екологични/здравни стандарти на ЕС за повторно използване на водата,
- евентуални пречки пред свободното движение на селскостопански продукти, напоявани с повторно използвана вода,

- неподходящи бизнес модели и ценообразуване по отношение на водата,
недостатъчна осведоменост на заинтересованите страни относно ползите от повторно използване на водата,

- липса на обществена подкрепа,
- технически пречки и неясноти от научна гледна точка.

Европейската комисия започва обществена консултация относно редица възможни мерки на ЕС за насърчаване на повторното използване на пречистени отпадни води. Искаме да се запознаем с мнението на гражданите, заинтересованите страни, предприятията, неправителствените организации и публичните органи относно потенциала на повторното използване и пречките пред него, както и относно евентуалните регулаторни и нерегулаторни мерки на ЕС, чрез които може да се отговори ефективно на опасенията и да се повиши разпространението на безопасното повторно използване на водата в ЕС.

Контекст

Изменението на климата в световен мащаб оказва все по-голям натиск върху европейските запаси от сладка вода. Въпреки че това води до проблеми предимно в сухите региони с ниско количество на валежи и висока гъстота на населението, регионите с умерен климат, в които се развива активна селскостопанска, туристическа или промишлена дейност, също могат да бъдат засегнати. Възниква надпревара за водни ресурси между различните сектори, използващи вода, което повишава загрижеността относно висококачествените водни източници, запазени за снабдяване с питейна вода.

 

 

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници