Попова още не е помилвала нито един затворник

Попова още не е помилвала нито един затворник
Помилването е акт на милост, акт на великодушие от страна на държавния глава, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият вицепрезидент Маргарита Попова все още не е помилвала нито един затворник, съобщи самата тя при представянето на Комисията по помилване към президентството.

Около 380 молби за помилване – заварените нерешени към края на 2011 г. и постъпилите през януари и февруари 2012 г., чакат решенията на новата Комисия, която вече е готова с около 80 преписки и решения, оповести Попова, цитирана от „Фокус“.

Най-много молби към момента има от осъдени в затворите в София, Стара Загора и Пазарджик.

Комисията с председател Ива Пушкарова е учредена с указ на президента от 23 февруари 2012 г.

Останалите членове са Юлия Бояджиева – дългогодишен криминолог, проф. Снежана Начева – преподавател и учен, д-р Владимир Велинов – автор на учебник по съдебна психиатрия, Петя Тянкова – член на ротационен принцип.

„На всеки 6 месеца един от членовете ще се сменя, така комисията ще обновява състава си и мисля, че това ще е полезно“, обясни вицепрезидентът.

Новата Комисия по помилванията е преразгледала около 500 досиета от предишните два мандата, като е анализирала внимателно работата на предшествениците си, по думите на Маргарита Попова.

Помилванията привлякоха общественото внимание в края на мандата на предишния президент Георги Първанов, когато стана ясно, че за двата мандата на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Ангел Марин е помилвал 533-ма души, сред които 233-ма осъдени за убийство и шестима с присъди за изнасилване.

Вицепрезидентът увери, че Комисията по помилванията няма за цел да ревизира съдебната практика или да урежда административни проблеми на местата за лишаване от свобода.

„Помилването е акт на милост, акт на великодушие от страна на държавния глава. Много е фин балансът между преценката, която прави държавният глава, между хуманността и справедливостта. Помилването е вътрешно опрощение на човека. Опрощаването се прави внимателно с оценка съблюдаване на хуманните принципи и важното обстоятелство за спокойствие в обществото“, посочи Маргарита Попова.

#Ива Пушкарова #Комисия по помилванията #помилвания #вицепрезидент #Маргарита Попова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници