20 години на началото на продажбите на първия смартфон

20 години на началото на продажбите на първия смартфон
A A+ A++ A

На 16 август 1994 година американския оператор BellSouth Cellular започва продажбите на IBM Simon - устройство, което се счита за първия смартфон в историята. Устройството е толкова необичайно, че хората не са знаели как да го нарекат. Според IBM Simon е персонален телефон комуникатор, който се конкурира с PDA устройствата на Apple, Casio и Tandy, но за разлика от тях предлага възможност за провеждане на мобилни разговори - макар и само 60 минути с едно зареждане на батерията.

В сравнение с днешните стандарти възможностите на устройството са доста ограничени. Има възможност за провеждане на разговори, получаване на пейджър съобщения, получаване и изпращане на електронна поща, а освен това е снабден с калкулатор, календар и адресен указател. Налице е и възможност за получаване на факсове. Управлението става чрез сензорен монохромен дисплей с размери 1,5 х 4,5 инча (160 x 293 пиксела) и специален графичен интерфейс от IBM, обвиващ операционната система Datalight ROM-DOS. Имало е и възможност за зареждане на външни приложения, но като цяло е било създадено само едно такова.

От IBM Simon са били продадени около 50 000 броя, а първоначалната цена е била 899 долара при сключване на договор за 2 години. По-късно BellSouth намалява цената до 599 долара. Цената без договор е била 1099 долара. За 20 години еволюция смартфоните вече са напълно различни и се ползват повече за други неща, вместо за провеждане за разговори. Едно обаче не се е променило - все още се опитваме да поберем колкото е възможно по-голям дисплей в устройство, което да носим в джоб.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници