Увеличават се заразите от бактерия в пилешкото месо

Увеличават се заразите от бактерия в пилешкото месо
A A+ A++ A

Вид бактерия, срещана главно в суровото пилешко месо, която може да причини разстройство и висока температура, се среща все по-често в страните от Европейския съюз, показва доклад на Европейската агенция за безопасност на храните, публикуван днес.

Според доклада случаите на заразяване с бактерията кампилобактер са нараснали със седем процента до 212 064 през 2010 г., последната година, за която са налице такива данни, и пета последователна година на нарастване на установените случаи на бактерията при хората.

Европейската агенция за безопасност на храните в Италия и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията в Швеция съобщиха в доклада си, че причините за увеличението „не са съвсем ясни“. „Европейската комисия в момента провежда анализ относно мерките за контрол на бактерията на различни фази в хранителната верига“, се казва още в доклада и се допълва, че Европейската агенция за безопасност на храните обсъжда мерки за намаляване на случаите.

В доклада се изтъква, че случаите на зараза с друга бактерия – салмонела, са намалели до 99 020 през 2010 г. спрямо 108 618 през 2009 г. Случаите на зараза на хора с бактерията листерия също леко са намалели до 1601 спрямо 1654 през 2009 г. Но в доклада се отбелязва, че случаите с шига-токсин, продуциращи Ешерихия коли, са нараснали до 4000 през 2010 г. спрямо 3573 през 2009 г. Тези случаи са нараснали особено в Германия и Холандия.

В доклада се посочва, че 25 души са починали в резултат на заболяване, причинено от храна или животни, през 2010 г., от които 16 от салмонела и 4 от листерия. Най-много са починалите в Испания - седем, следвани от Великобритания - пет. /АФП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници