България осъди убийството на литовски дипломат от сепаратистите в Украйна

България осъди убийството на литовски дипломат от сепаратистите в Украйна
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

България категорично осъжда отвличането и жестокото убийство на почетния консул на Литва в Луганска област Микола Зеленец. Необходимо е справедливо разследване, което да изправи отговорните за тази жестокост пред съда, заяви външният министър Даниел Митов.

„Заклеймявайки този акт, призоваваме още веднъж към незабавни стъпки за спиране на кръвопролитията в Украйна, намирането на устойчиво политическо решение и постигане на траен мир. Този пореден случай на убийство на мирен гражданин потвърждава спешната необходимост от предприемане на необходимите стъпки в посока деескалация на напрежението, подкрепени от всички страни в конфликта“, се казва в изявлението на министъра. 

Митов заяви също, че страната ни се надява на предстоящата на 26 август среща на президентите на Украйна и Русия, в която ще участва и Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, да бъдат постигнати  договорености, които да доведат до започване на процес за постигане на мир и стабилност в Украйна.

„Преминаването на руски конвои в Украйна без разрешение на легитимните власти не допринася за успокояването на ситуацията. Това е пряко нарушение на украинските закони и на международните норми за предоставяне на хуманитарна помощ“, допълни Даниел Митов.

#Даниел Митов #Митов #Русия #Украйна #конвой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници