От днес в ЕС са забранени прахосмукачките над 1600 вата

От днес в ЕС са забранени прахосмукачките над 1600 вата
A A+ A++ A

От днес във всички страни – членки на Европейския съюз, е забранена продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата.

Решението е част от законодателството в областта на „екодизайна“ на Европейската комисия, прието през юли 2013 г. Целта е да се намали консумацията на енергия. Търговските вериги и производителите имаха 13 месеца, за да се подготвят за въвеждането на новото законодателство.

„Новото законодателство ще доведе до това, че потребителите ще получат по-качествени прахосмукачки. В миналото нямаше регулации относно прахосмукачките, компаниите можеха да продават лошо работещи уреди. Погрешно е схващането, че високата производителност зависи от високата мощност. Това невинаги е така“, обяснява Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Съгласно новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват върху опаковката размера на електроенергията, която харчи уредът. Ще се използва 7-степенна скала, която започва от зелена буква „А“ за нисък разход на електроенергия до червена буква „G“ за висок разход на електричество.

Други мнения:

Има потребители и производители, недоволни от въвеждането на новите правила. Те твърдят, че повечето от най-популярните модели на прахосмукачки са с двигатели с мощност над 1600 вата.

Оценката на ЕК на европейския пазар сочи, че се търсят най-много прахосмукачки между 2200-2300 вата.

Противниците на забраната смятат, че мяркате е безсмислена, защото с по-слаба прахосмукачка чистенето ще продължава по-дълго време, което значи, че енергоспестяване няма да има.

Забраната на мощни прахосмукачки следва неуспешното заменяне на традиционните крушки с нажежена жичка, отбелязват наблюдатели.

От 2009 г. насам ЕС се опитва да наложи енергоспестяващи крушки, отново с цел да намали енергийните разходи. Въпреки това цената на електроенергията в Европа не спадна, дори с тази мярка. В същото време цената на енергоспестяващите крушки в някои страни нарасна с 400%.

 

#мощност #забрана #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници