Кристалина към пострадалите от наводненията: На линия съм

Кристалина към пострадалите от наводненията: На линия съм
Еврокомисарят в кв. Аспарухово
A A+ A++ A

Еврокомисарят за реакция при бедствия Кристалина Георгиева е на линия, за да помогне с каквото е нужно на пострадалите при последните наводнения. „На линия сме да помогнем, ако е нужно“, се казва в съобщението на Георгиева, качено в социалната мрежа Фейсбук. 

Еврокомисарят уверява, че е информирана за наводненията в няколко български общини, сред които Бургас, Берковица, Харманли, Приморско, Димитровград, и за причинените материални щети, както и за човешките жертви.

„Европейският кризисен център е в контакт с българските власти във връзка с последните наводнения. Ззасега оценката на българските власти е, че могат да се справят със собствени сили и не е поискана европейска помощ по линия на механизма“, сочи Георгиева.

„Първо, при голямо бедствие всяка държава – членка на ЕС, преценява дали може да се справи със собствени сили, или да се обърне за помощ към Европейската комисия и да активира Европейския механизъм за гражданска защита“, разяснява механизма Кристалина Георгиева.

„Второ, когато стане ясен мащабът на щетите, за тяхното възстановяване може да се пренасочат средства от европейски програми. Трето, при особено мащабни бедствия в ЕС има и Европейски фонд за солидарност, от който страната ни може да получи средства, ако щетите надхвърлят определен размер от брутния вътрешен доход“, пояснява Георгиева.

При предишните наводнения в кв. Аспарухово във Варна, в Добрич и в Мизия еврокомисар Георгиева отново активно следеше ситуацията там в социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Европейска помощ там не беше отпусната.



#Кристалина Георгиева #бедствия #пострадали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници