Служебният кабинет с нови мерки срещу безработицата

Служебният кабинет с нови мерки срещу безработицата
Служебният министър насочва усилия в борба с безработицата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебното правителство прави всичко възможно да пренасочи евро-средства в борба с безработицата, така че програмите да продължат. 17 хил. души могат да останат без работа до края на месеца, защото им изтичат договорите по програмите за субсидирана заетост.

Осигурени са 5 млн. лева и за програма "Сигурност", по която до февруари трябва да работят 5 хил. души. Това е програмата, по която безработни бяха наети за охрана в малките населени места. Освен това със 7,5 милиона лева ще бъдат дофинансирани 11 хиляди лични асистенти на стари хора и хора с увреждания.

30 милиона лева са спестени по старата програма за развитие на човешките ресурси, която изтича до края на тази година. С парите ще се подпомагат онези работодатели, които разкрият нови работни места.

От началото на декември започва и програма "Старт на кариерата", по която ще бъдат заети 1500 младежи без стаж по специалността в министерства и ведомства. 8000 младежи пък ще бъдат наети за стажуване и чиракуване до края на тази година. Финансирането е изцяло с пари от националния бюджет в размер на 5 млн. лв.

В дългосрочен план министрите гласуваха и оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за периода 2014-2020 г., която ще бъде представена през ноември пред Европейската комисия. Програмата е на стойност малко над 2 милиарда лева, а 60 процента от средствата ще се използват за преодоляване на младежката безработица.

За намаляване на бедността трябва да бъдат похарчени близо 660 млн. лв. до 2020 година.

#безработица #Старт в кариерата #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино