Безработицата е най-висока във Видин и Монтана

Безработицата е най-висока във Видин и Монтана

canva

A A+ A++ A

Областите Видин и Монтана са с най-високи равнища на безработица през месец февруари, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Средният процент на хората без работа е 5,8, пояснява БНР.

Продължително безработните през февруари с регистрация над 1 година са 35 900. Числеността им се увеличава с 1% на месечна база и с 10.4 на 100 на годишна. Повече от половината продължително безработни са над 50-годишни с основно и по-ниско образование и без квалификация.

Анализът на Агенцията по заетостта за втория месец на настоящата година показва, че новорегистрираните безработни наброяват 19 910, като намаляват с 25% спрямо януари, но спрямо година по-рано се увеличават с 9.4%. Повече от половината от новите без работа са жени - 15 на 100 се самоопределят като роми, 5% са хора с намалена работоспособност. Близо 12 000 са били освободени от частния сектор.

Броят им отчита намаление при сравнение през предходния месец с 16%, а на годишна база се наблюдава ръст от 13.5 на 100. Изходящият поток от Бюрата по труда наброява 20 600. От тях над 12 400 са намерили работно място, отпадналите от регистрация през месеца са 8 100. Най- честите основания за това са свързани с неизпълнение на препоръките на трудовия посредник.

#безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници