Мюсюлманите със специален „Фейсбук“

Мюсюлманите със специален „Фейсбук“
Така ще изглежда логото на специалната мюсюлманска социална мрежа. Снимка: bbc.co.uk
A A+ A++ A

Мюсюлманска социална мрежа, която отговаря на нормите на шариата, ще стартира през август.

„Саламуърлд“ (Salamworld) е насочена към „младото подрастващо мюсюлманско поколение, съвременните мюсюлмански семейства, които не могат да се възползват от „Фейсбук“ заради религиозните си убеждения, и новото поколение обществени лидери сред мюсюлманите“, предава BBC.

Уеб сайтът за новата социална мрежа вече е готов. Въпреки че оформлението му напомня „Фейсбук“, създателите заявяват, че мюсюлманската социална мрежа ще бъде „като никоя друга“.

„Саламуърлд“ ще предлага на потребителите си специални услуги – ислямска библиотека, видеозаписи на молитви, както и видеоигри „от мюсюлмани за мюсюлмани“.

Инициатор на идеята е Мюсюлманският културен институт в Москва. Офисите на новата социална мрежа са базирани в руската столица, в Кайро, Египет и Истанбул, Турция.

Амбицията на „Саламуърлд“ е да привлече 30 млн. потребители за три години.

„Московската“ връзка обаче събуди съмнения у мюсюлманите в различни общности по целия свят. Най-важният въпрос, на който все още не са получили отговор, е за произхода на финансирането на сайта – 50 млн. долара.

Афганистанецът Нури Уали, който живее в Германия и поддържа уеб сайт за афганистанските емигранти, е подозрителен към всеки проект на Москва, който претендира да е ислямски.

„Като мюсюлманин и афганистанец, смятам, че тази идея по никакъв начин няма да е полезна за исляма. Напротив, ще навреди на религията ни. Те искат само да развалят репутацията на исляма“, категоричен е Уали.

Подобни опасения изразява и азербайджанският блогър Аднан Хажизаде, който прекара година в затвора с присъда за хулиганство заради политическа сатира.

„Чувам, че много мюсюлмани няма да се присъединят към „Саламуърлд“, защото не знаят кой стои зад социалната мрежа. Страхуваме се, че това са някакви служби, които искат да идентифицират и следят най-активните мюсюлмани в общностите ни“, каза Хажизаде.

#Афганистан #Азербайджан #Москва #„Фейсбук“ #мюсюлмани #ислям #социална мрежа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино