Летища, гари, театри: Атентатите в Москва от 1999 г. насам (СПИСЪК)

Летища, гари, театри: Атентатите в Москва от 1999 г. насам (СПИСЪК)

Телеграм/МЧС

A A+ A++ A

Нападението в концертната зала "Крокус сити хол" в московското предградие Красногорск в петък вечерта, 22 март, отне живота на над 130 души. То влиза в дългия списък с терористични атаки в столицата на Русия. Културни събития и общественият транспорт във и край Москва отново и отново стават мишена на нападателите.

На 23 октомври 2002 година 40 чеченски бойци нахлуха в театър "Дубровка" в Москва и взеха за заложници над 800 зрители. Най-малко 130 души загинаха по време на операция за освобождаването на заложниците, проведена три дни по-късно. Похитителите тогава бяха поискали незабавното изтегляне на руските войски от Чечения.

На 5 юли 2003 г. две атентаторки се взривиха на ежегодния рок фестивал "Крила", който се провежда на открито на летището Тушино край Москва. Тогава загинаха 15 души, а други 50 бяха ранени. Отговорност за това нападение поеха чеченските сепаратисти.

От средата на 1990-те години московското метро многократно е било обект на кървави атентати.

На 6 февруари 2004 атентатор самоубиец уби 39 души, след като взриви бомба в движение в една от мотрисите на метрото между две спирки.

През 2009 бомба в експресен влак от Москва за Санкт Петербург отне живота на 26 души. Отговорност за нападението пое тогава висш ислямистки терорист, също от Чечения.

На 29 март 2010 взривове в две метростанции в Москва убиха 41 души и раниха други 88 човека. При двойния атентат се взривиха две жени от руската република Дагестан в Северен Кавказ - съпруга и вдовица на ислямистки бойци.

На 24 януари 2011 международното летище Домодедово в Москва също става обект на терористична атака. Там атентатор самоубиец уби 37 души в залата за пристигащи пътници. Оотговорността за нападението бе поета от сепаратистката групировка "Кавказко емирство".

На 13 септември 1999 при нападение в осеметажна жилищна сграда в Москва загинаха 118 души. Голяма част от жертивет на експлозията в ранните сутрешни часове загинаха в съня си. Атентатът бе част от поредица от нападения в жилищни комплекси в Русия. Тогава при общо пет експлозии в рамките на две седмици загинаха 293 души в Москва и други руски градове.

В повечето случаи следите на тези нападения водеха до ислямисти в Южна Русия, особено в Чеченската република. През 1990-те години Русия води там две войни срещу сепаратистите.

Материалът е публикуван в DW

#атентати #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници