Политолози: ГЕРБ и ПФ са "трудна хапка" за Реформаторите

Политолози: ГЕРБ и ПФ са "трудна хапка" за Реформаторите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Коалицията с ГЕРБ при определени условия е в състояние да взриви Реформаторския блок, да създаде големи търкания между партиите вътре и в крайна сметка да осуети такава формула, въпреки че тя преди изборите е била представена като най-възможната", заяви политологът Антоний Тодоров, цитиран от БНР.

„Към нея трябва да се закачи нещо. В случая Патриотичният фронт - още една трудна „хапка" от страна на Реформаторския блок. Така че тази коалиция започва да изглежда все по-малко възможна", заключи политологът. Той смята, че ще се търсят други възможности.

Според него след първоначалните преговори изглежда невъзможна коалиция от типа голяма коалиция, в която ГЕРБ да бъде подкрепена от БСП. По думите на Тодоров социалистите първо трябва да преодолеят шока си от преживяната катастрофа и честолюбието си, че ще бъдат втори партньор и да преглътнат някои фигури в това ново правителство. „Разбира се, ако се стигне, и това може би е една възможна формула, до едно открито споразумение, в което е ясно, че това правителство няма да има дълъг живот, в живота, който му се предвижда, да се поставят няколко ясни приоритета, които да могат да бъдат отчетени накрая на управлението. Ако успеят това да направят, това би било решение", коментира политологът.

Той очаква трудни разговори за формиране на правителствено мнозинство.

По отношение на ДПС, Тодоров коментира, че те сякаш стоят настрана, сякаш са разбрали, че повечето партии в момента трупат подкрепа, рейтинг и легитимност от заявлението, че по никакъв начин не биха се коалирали с ДПС. Самият политолог също не вярва в новата правителствена формула ДПС да участва като явен коалиционен партньор, но не би се учудил да се постигне неявно споразумение за определено поведение.

Ако бъде съставено правителство, ще бъде съставено след дълго време, ще има нужда от преговори. Ако обаче ситуацията пришпори нещата, ще се стигне по-скоро до следващи предсрочни избори, убеден е още Антоний Тодоров.

#Патриотичен фронт #реформаторски блок #ГЕРБ #ДПС #БСП #Антоний Тодоров #Кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници