Нобеловият лауреат за литература стана Патрик Модиано

Нобеловият лауреат за литература стана Патрик Модиано
Нобеловата награда за литература тази година отиде при Модиано. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Френският писател Патрик Модиано спечели Нобеловата награда за литература. Модиано е отличен за "изкуството на паметта, с която разказа за най-неуловимите човешки съдби и разкри света на Окупацията", съобщи Шведската академия в комюнике.

Жан Патрик Модиано се ражда от брака на Алберт Модиано, италианец от еврейски произход, и фламандската актриса Луиза Копейн. Раждането му е регистрирано в пролетарското предградие Булон Биянкур, но реално семейството живее до административната граница на най-изискания парижки квартал. В младежките си години, макар да прекарва голяма част от времето в Латинския квартал, той не следва в университета, а се опитва да пише. Атмосферата от тези години се пренамира в множество негови романи.

Друга устойчива тема в неговото творчество са годините от младостта на баща му и към тях той се връща в опити да реконструира неговата твърде неясна биография. Стилът на Модиано е доста минималистичен, кaто залага на неизказано и страни от формализма. Екранизациите, каквито има на няколко от неговите романи, обикновено залагат на реализма от неговите текстове.

През 2005г. Модиано публикува кратка автобиграфична книга, в която се пренамират множество елементи, използвани по-рано в неговите романи.

Сред най-известните романи на Модиано са "Младост", "Нощна стража", "Среднощно произшествие" и "Малкото съкровище".

Припомняме, че трима писатели имаха най-голям шанс да грабнат приза, според британската компании за залагания Ladbrokes. Това бяха кенийският автор Нгуги Tионго (коефициентите му са седем към две), японският Харуки Мураками (девет към две) и беларуската журналистка Светлана Aлексиевч (шест към едно).

Тази година за Нобеловата награда за литература е имало 271 номинации, от тях е бил съставен списък с 210 имена, 36 от които се разглеждат от съдиите за първи път. За призьора гласува комисия от 18 души – писатели, поети, литератори, която се стреми да избере за отличието автора, който е създал „най-изпъкващата творба“.

Победителят получава 8 милиона шведски крони.

#Нобел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници