Поне трима българи изчезнаха в снежните бури на Непал

Поне трима българи изчезнаха в снежните бури на Непал
Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Най-малко 29 души са загинали при силна снежна буря, връхлетяла Хималаите в разгара на най-активния за алпинистите сезон. В района на инцидента има и българи, но засега тяхната съдба остава неизвестна.

Според планинския водач Евгений Динчев те са най-малко трима и са в неизвестност след бурята от преди два дни, която помете лагера на 4500 метра височина. 140 катерачи са спасени, но между 70 и 85 души все още в неизвестност. Стихията буквално е помела лагер на 4500 метра надморска височина.

Междувременно непалското правителство представи комитет воден от двама министри, които ще наблюдават и координират спасителните усилия. Първоначално, в сряда само два хеликоптера на армията участваха в търсенето.

Представител на област Мустанг коментира, че хеликоптерите са възстановили търсенето за оцелели днес, покривайки по-голям район в областта. Спасители вече са извели 78 планинари от област Мустанг, а други 157 бяха спасени в съседния Мананг, след началото на спасителните операции в сряда.

Маршрутът е един от най-популярните сред алпинистите, а обикновено октомври е топъл и сух месец, затова е предпочитан от повечето катерачи.

#Непал #Хималаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници