Няма пострадали сред българите на трекинг в Непал

Няма пострадали сред българите на трекинг в Непал
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Информацията за изчезнали българи в Хималаите след големите снежни бури на северните склонове на Непал се оказа невярна. Eдин от организаторите на екскурзиите Евгени Динчев каза пред националното радио, че те са живи и здрави и се прибират в София в събота.

Динчев сподели как се е случило бедствието в Хималаите във активния сезон на трекинг в планината, която по думите му е "показала зъбите си": "Минава някакъв циклон от Индия, закача част от Хималаите, падат големи валежи - между метър и два в един район. Вследствие на това хората, които са в този район, остават или блокирани, или попадат под ударите на лавини, които се свличат в тесните долини и в този случай, има някъде около три - четири лавини, които са паднали и са отнели живота на доста хора. Изчезнали има, които най-вероятно също ще ги открият под лавините. Сега е точно най-активният сезон за трекинг в Хималаите, но по някой път високата планина показва зъбите си".

По последна информация обаче най-малко 80 алпинисти са в неизвестност. До момента е установена смъртта на 27 души в бурята, 23-ма са били спасени.

Маршрутът е един от най-популярните сред алпинистите, а обикновено октомври е топъл и сух месец, затова е предпочитан от повечето катерачи.

#Непал #Хималаите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници