Трамваите тръгват по зелен килим (снимки)

Трамваите тръгват по зелен килим (снимки)
A A+ A++ A

Първите затревени релси у нас ще са в участъците на трамвайните линии на площад “Руски паметник”. Идеята е цялото трасе по бул. “Македония” да стане зелено и да се превърне в хубав малък парк в центъра, обясни пред “Мо­­нитор” зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Подобни зелени килими има в големи европейски градове като Барселона, Щутгарт,  Прага, Гре­нобъл, Белград.

Според експерти това доказано намалява температурата на почвата и въздуха. През горещите дни, когато чакате трамвая на остъклената спирка, въздухът ще бъде много по-свеж, отколкото в случаите, когато има асфалт, бетон или чакъл.

Зелените релси действат като естествен дренаж при проливни дъждове. Освен това, намаляват нивата на шума, а изграждането им е евтино и гарантира по-ниски разноски по поддръжката в дългосрочен план.

Ремонтът на кръговото кръстовище около Руски паметник ще започне през пролетта. То е едно от най-шумните, заради едропаважната си настилка. Реконструкцията предвижда оформяне на нови зони за озеленяване и паркиране, подмяна на осветлението, а около бул. “Ско­белев” и “Македония” ще се изгради нова велоалея. Трасето ще стане класическо кръгово, а трамваят ще излезе от площада и ще заеме крайните югоизточни пространства.

#трамвай #трамваи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници