И касовите бележки са канцерогенни

И касовите бележки са канцерогенни
A A+ A++ A

Химически вещества, използвани за касови бележки, както и за бележките от машините за кредитни карти и банкоматите, увеличават риска от развитие на тежки заболявания като диабет, затлъстяване и дори рак.

Учени твърдят, че химикалът бисфенол-А може да наруши функционирането на хормони, увеличавайки риска от множество здравословни проблеми.

Веществото вече беше забранено в бебешките шишета в Европа заради опасения относно безопасността. То обаче продължава да се използва в повечето пластмасови опаковки, въпреки призивите за пълната му забрана.

Според американско изследване високата концентрация на бисфенол-А в термалната хартия на касовите бележки осигурява друг път на химикала да навлезе в тялото. Учените от университета в Мисури открили, че то може да навлезе в кръвообращението през кожата. Веществото се абсорбира по-бързо, когато се съчетава с други вещества, сред които слънцезащитен крем или сапун.

Хората могат да погълнат веществото, ако си избършат устата след като са държали касова бележка, предупреждават учени. Особено висок е рискът в ресторантите.

#химически вещества #касови бележки #бележки #кредитни карти #банкомат #заболявания #диабет #затлъстяване #рак #химикал #хормон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?