Wirelurker е вирус, засягаш iOS и OS X

Wirelurker е вирус, засягаш iOS и OS X
A A+ A++ A

Вирусите в екосистемата на Apple не са често срещано явление, но се случва да има и такива. Wirelurker е вирус, който екип от Palo Alto Networks е открил и който се разпространява чрез китайския магазин за OS X приложения Maiyadi App Store. Вирусът обаче засяга и устройствата с iOS, до които достига, когато те бъдат свързани чрез USB към компютъра. Това е първият случай на вирус, който може да зарази телефони с iOS, чийто софтуер не е бил отключван. Wirelurker всъщност използва системата, предвидена за инсталиране на софтуер от големи компании, без да използват магазина за приложения.

За щастие вирусът засега не прави бели, а просто зарежда книга с комикси в телефона, но според учените, открили проблема, това просто е тест от страна на автора, за да се увери, че нещата работят. Ако телефонът ви е с отключен софтуер обаче, Wirelurker модифицира приложенията TaoBao и AliPay, за да може да събира информация за плащания. От Palo Alto Networks са разработили софтуер" target="_blank">https://github.com/PaloAltoNetworks-BD/WireLurkerDetector">софтуер, с който да проверите дали телефонът ви е заразен, но препоръчват на потребителите да не използват външни магазини за приложения, докато няма информация как ще бъде решен проблемът с Wirelurker.


Източник: Palo" target="_blank">http://researchcenter.paloaltonetworks.com/2014/11/wirelurker-new-era-os-x-ios-malware/">Palo Alto Networks

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници