Менда Стоянова: БНБ прехвърли топката на нас

Менда Стоянова: БНБ прехвърли топката на нас
A A+ A++ A

С отнемането на лиценза на КТБ БНБ прехвърли топката от своята градинка на държавата и правителството, каза шефката на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов запозна депутатите с възможните последствия за държавата при различните варианти на решения по случая с "Корпоративна търговска банка" АД.

След като днес БНБ се е произнесла, текат 20-те дни и ще започне плащането на гарантираните депозити на вложителите в КТБ, каза Порожанов. По думите му наличностите във фонда са известни. Останалите средства са заложени в актуализацията.

Ресурсът от 3.6 млрд. лева за плащания, които да започнат 20 дни след отнемането на лиценза, няма да са проблем, увери Порожанов. Самата актуализация на бюджета е необходима, за да се даде картбланш на централния бюджет да направи трансфер при необходимост.

На въпрос за оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров Менда Стоянова припомни, че парламентът няма правомощия да поиска оставката му, няма основания по закон да го направи.

"Ако има такава оставка, тя ще бъде изцяло морален акт от негова страна", каза тя.

#КТБ #БНБ #Менда Стоянова #Румен Порожанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници