Бюджетната комисия одобри ремонта на бюджетa

Бюджетната комисия одобри ремонта на бюджетa
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Временната комисия по бюджет и финанси одобри актуализацията на бюджета за 2014 година.

Законопроектът беше приет с гласовете на 13 народни представители, а петима се въздържаха. Той предвижда увеличение на бюджетния дефицит до 3.7% от БВП или 2.992 млрд. лв.

Най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в МВР. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година. Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план да края на годината.

Недостиг се очертава и при финансирането на социалните плащания по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в размер на 50 млн. лв.

Министерството на здравеопазването изпитва трудности за обезпечаването на необходимото финансиране на психиатричната помощ, хемодиализата, лечението на болни от ХИВ/СПИН, финансирането на спешната помощ, както и за финансово подпомагане на лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и труднодостъпни райони, в които липсата на здравни звена представлява сериозен риск за населението. Необходимите средства за тази цел са в размер 24.2 млн. лева.

По бюджета на Министерството на регионалното развитие има недостиг в размер на 16.4 млн. лева.

Недостиг в размер на 16.4 млн. лева за разплащане на сключени договори се очертава и по бюджета на МЗХ.

По бюджета на Министерство на правосъдието се очертава недостиг на средства в размер 5 млн. лева.

 

#бюджет #актуализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници