Лидерът на джихадистите бил жив и здрав, пусна аудио запис

Лидерът на джихадистите бил жив и здрав, пусна аудио запис
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Спекулациите, че лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е уцелен от въздушна ракета, се оказаха неверни. Джихадистката групировка пусна запис, за който твърди, че е на лидера й, предаде АФП. В 17-минутния запис са споменати събития, които са се случили след ударите.

В него той призовава за нападения в Саудитска Арабия и твърди, че халифатът му ще се разширява в арабския свят. Той приканва също бойците "да подпалят целия свят с вулканите на джихада". Багдади казва, че въздушните удари няма да спрат разширяването на "Ислямска държава" и заплашва международната коалиция, че ще бъде въвлечена в сухопътна война.

В записа се посочва, че напредването на групировката няма да бъде спряно. „Пътят на муджахидините ще продължи до Рим”, се казва в записа. „Скоро евреите и кръстоносците ще бъдат принудени да слязат на земята и да изпратят сухопътните си сили на смърт и разрушение”, предупреждава гласът от записа.

От друга страна, един президентът на руската република Чечения Рамзан Кадиров твърди, че един от лидерите на „Ислямска държава” Тархан Батарашвили е убит. „Врагът на исляма Тархан Батарашвили, който се назоваваше Омар ал-Шишани, е убит. Това ще се случи с всеки, който си мисли, че може да заплашва Русия и чеченския народ. Това ще се случи с всеки, който пролива кръвта на мюсюлманите”, написа Кадиров в социалната мрежа.

#ислямска държава #Абу Бакр ал Багдади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници