"Стачка на умиращите" обхвана стотици американци

"Стачка на умиращите" обхвана стотици американци
A A+ A++ A

Стотици американци избраха нова форма на протест срещу полицейското насилие, наречена "Стачка на умиращите". 

В нюйоркския район „Бруклин" стотици демонстранти легнаха пред спортния комплекс, където се играеше мачът от NBA между отборите на Бруклин и Кливланд. На мача присъстваха британският принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън. Демонстрантите носеха фланелки с надпис „Не мога да дишам" в памет на починалия при арест Ерик Гарнър. Такива фланелки облякоха и участници в мача, включително звездата на NBA Леброн Джеймс.

Над 100 души блокираха за около три часа кръстовища в столицата Вашингтон а по-късно протестираха пред министерството на правосъдието.

Около 150 души протестираха в град Боулдър, щата Колорадо. Те легнаха на платното национална пътна артерия в знак на протест срещу случая с Майкъл Браун, който беше застрелян от полицай.

Във Филаделфия, в щата Пенсилвания, стотици демонстранти също предприеха „стачка на умиращите" на едно от централните кръстовища, в пален та Браун и Гарнър.

В град Дейвидсън, в щата Северна Каролина, около 200 протестиращи прекъснаха местен празник, като блокираха движението.

Големи протести се проведоха в Ню Йорк през последните дни, където стотици бяха арестувани за нарушаване на обществения ред. Те бяха във връзка с решение на Голямото жури в щата Ню Йорк да не повдигне обвинения срещу полицая Даниъл Панталео. 43-годишният Ерик Гарнър, баща на 6 деца, е бил задържан през юли за продажба на цигари без бандерол. Панталео му е приложил задушаваща хватка, която е причинила смъртта му. Той е страдал от астма и последните му думи били "Не мога да дишам". Протестиращите носеха плакати с тези думи на демонстрациите в големите американски градове.

През последните седмици се проведоха редица демонстрации в десетки американски градове. Протестиращите обвиняват полицията в расизъм заради няколко случая на убити чернокожи и оневиняване на замесените полицаи в съда.

#САЩ #протест #Майкъл Браун #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници