"Кюриосити" откри следи от древно езеро на Марс

"Кюриосити" откри следи от древно езеро на Марс
Снимка: NASA/JPL/Caltech/MSSS
A A+ A++ A

Американският марсоход "Кюриосити" откри нови доказателства за съществуването на древно езеро на Марс, съобщиха от Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, щата Калифорния, цитиани от "Гардиън".

Марсоходът, който кацна на Червената планета през август 2012 година, осъществява изследвания на кратера Гейл. Събраните образци свидетелстват за това, че на повърхността на Марс са съществували обширни езера. Тази теория отрича представите за подземните водоеми, или че са съществували само за кратко време в някои региони на Марс.

Учените предполагат, че атмосферата на планетата е могла да поддържа температура над нула градуса. Характерът на слоевете предполага, че през различни периоди езерото ту се е появявало, ту е изчезвало.

Новата теория се гради на събраните образци от планината Шарп. Учените откриха, че тя не е еднообразна, а се състои от различни слоеве. Някои от тях са били образувани под въздействието на водата и вятъра в продължение на милиони години. Учените предполагат, че преди 3,8 милиарда години планината Шарп не е съществувала, а на нейно място се е намирало голямо езеро или мрежа от водоеми. То е било с дължина около 155 километра.

Използвайки камерата в края на ръката си, "Кюриосити" направи десетки снимки, които по-късно бяха обединени в автопортрет на фона на марсиански пясъчници.

 

#Марс #Шарп #езеро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници