Главен съдебен инспектор към ВСС ще се избира по нови правила

Главен съдебен инспектор към ВСС ще се избира по нови правила
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изборът на Главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет ще става по нови процедурни правила. Промените бяха приети с пълно мнозинство от Народното събрание в четвъртък.

Според новите превила предложенията за кандидати за главен инспектор в Инспектората към ВСС ще се правят до Комисията по правни въпроси в писмена форма от народни представители или парламентарни групи до 30 януари 2015 година. Граждански организации, висши училища и научни организации и други ще могат също да предлагат на депутатите чия кандидатура да бъде издигната.

От кандидата пък ще се изисква подробна автобиография, диплома за завършено висше юридическо образование и други. Желаещите да заемат поста ще трябва да представят на комисия концепция за работата си като Главен съдебен инспектор и декларация за имотното си състояние и за произхода на средствата за придобиването на имуществото си.
Последният ръководител на Инспектората към ВСС е Ана Караиванова. Нейният мандат изтече още преди години, но от тогава вече два парламента не успяват да изберат нов Главен съдебен инспектор. В 42-рото Народното събрание имаше изслушване на двама кандидати - съдията от Софийския градски съд Вера Чочкова и от Хасковския административен съд Теодора Чочкова.

Политиците не успяха да се обединят около някоя от кандидатурите и така до избор не се стигна.
В началото на декември Съюзът на съдиите в България и още редица граждански и неправителствени организации с открито писмо призоваха 43-тото Народното събрание в кратки срокове да открие нова процедура за избор на Главен съдебен инспектор. В писмото им те посочиха, че сегашното положение, при което Инспекторатът се ръководи от човек с изтекъл преди две години мандат противоречи на Конституцията.

До този момент бяха провалени няколко процедури за избор по различни причини, а част от кандидатите бяха компрометирани. Необходими са гласовете на 2/3-ти от народните представители, за да бъде избран нов Главен съдебен инспектор.

#ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници