Окончателно: Гунев е аут от БНБ

Окончателно: Гунев е аут от БНБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Апелативният съд окончателно потвърди отстраняването от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, съобщи Дарик. По време на заседанието стана ясно, че показания са дали членовете на Управителния съвет на БНБ.

Преди седмица Софийският градски също излезе с решение, че Гунев трябва да напусне поста си в централната банка.

Сред основните мотиви за решението беше, че ако продължи да упражнява задълженията си, той може да окаже натиск над подчинените си, които са свидетели по делото. Още тогава стана ясно, че на Гунев е повдигнато второ обвинение- за нарушаване на служебните задължения.

Според прокуратурата той е използвал положението си в банката, за да защитава интересите на Цветан Василев и не е оказвал необходимия контрол върху КТБ. Гунев е и един от обвиняемите по делото за източването на банката.

Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

След 18 юни от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.

#Цветан Гунев #КТБ #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници