Сашо Дончев: Има хляб в идеята за газов хъб, но зависим от други

Сашо Дончев: Има хляб в идеята за газов хъб, но зависим от други
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има хляб в идеята на премиера Бойко Борисов за създаване на газов хъб в България след провала на "Южен поток" - но само като част от големите геополитически развития в тази част на света. Това е мнението на Сашо Дончев, председател на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на "Овергаз".

Ако руският газ за Европа излезе на турския бряг, каквито са плановете в момента, тогава на този бряг ще излезе първо азерския, а после и иранският газ, защото това са основните потенциални източници на газ за Европа, обясни пред БНР Дончев. При това положение газовият хъб, който България сега предлага, по естествен начин ще се формира в Турция.

Обратно, ако руският газ, предназначен за Европа, излезе на българския бряг, тогава азерският и иранският газ трябва да дойдат тук и така България ще е газовият център, обясни Дончев.

Проектът "Южен поток" спря, защото държавата стоеше в този проект и не вършеше нищо, каза Дончев.

За тежкото състояние в енергетиката, натрупаните огромни дългове на НЕК и провала на проекта "Южен поток" коментарът му е един: този сектор е бастионът на корупцията и социализма у нас.

Дончев обвини управляващите, че непрекъснато правят социална политика чрез цената на тока, която обективно трябва да расте, за да не се стига до аварии.

Електропроводите са амортизирани и затова качеството на услугата е ниско и се стига до аварии при застудяване, посочи той. Това е така, тъй като енергийните дружества не могат да инвестират в нова инфраструктура заради ниските цени на тока.

"Това е пълен абсурд. Проблемът с бедността не може да се решава по този начин", смята Сашо Дончев.

#Сашо Дончев #енергетика #газов хъб #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници