Гръцкият парламент не успя да избере президент

Гръцкият парламент не успя да избере президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В сряда се провали първият от трите опита за избор на президент в Гърция. Премиерът Андонис Самарас заяви, че се надява парламентът да успее да избере президент на някой от следващите гласувания.

„Днес беше първият от трите вота. Имаме още два вота пред себе си. Надяваме се, че ще бъде избран президент. Условията са трудни, а гръцките депутати са наясно, че страната не може да си позволи приключения”, коментира Самарас, цитиран от Ройтерс. 

До избор на нов президент не се стигна, след като номинираният от управляващата коалиция Ставрос Димас не получи нужните му 200 глава.  Кандидатът на правителството получи подкрепата на 160 депутати, 135 гласуваха против, а петима се въздържаха.

Следващото гласуване в парламента за избор на президент на Гърция ще бъде на 23 декември. Ако се стигне до там, че депутатите не изберат нов държавен глава, то ще последват нови предсрочни избори.

Вицепремиерът  Евангелос Венизелос призова депутатите да подкрепят правителството при гласуването за избор на нов държавен глава, но допълни, че неговата партия - ПАСОК ще е готова за предсрочни избори, ако гласуването в парламента не даде резултат. 

Часове преди критичното гласуване в гръцкия парламент, говорителят на партия „Сириза” Панос Скурлетис изрази увереност, че правителството на „Нова демокрация” и ПАСОК няма да получи достатъчно подкрепа за избирането на нов държавен глава.

„Смятам, че първото гласуване ще потвърди че правителството е далеч от събирането на нужните 180 гласа. И няма признаци тези гласове да бъдат събрани на следващите гласувания”, каза Скурлетис пред радио Vima.

#Ставрос Димас #Самарас #Самарас #Гърция #президент #Евангелос Венизелос #ПАСОК #Панос Скурлетис #СИРИЗА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници