Боливуд снима филм за Крали Марко - сръбския Конан

Боливуд снима филм за Крали Марко - сръбския Конан
Крал Марко Снимка: www.oldprilep.com
A A+ A++ A

Боливуд снима филм за Крали Марко, който е представен като сръбски юнак, съобщава македонският вестник "Вечер".

"Четох преводите на много епични песни за вашия юнак. Впечатлен съм. Той олицетворява доброто в Сърбия. Той е моята визия за сръбския народ. Както Крали Марко във филма няма ясна представа за истинската си сила, така и вие сърбите не осъзнавате истинската си стойност. И макар историята да е една фантазия, това е и приказка за модерна Сърбия", oбясни  режисьорът на филма "Крали Марко - Фантастичното приключение", С. Шридар.

Шридар признава, че не е задълбавал особено в историческите факти, а искал да покаже Крали Марко като сръбския Конан. В главните роли са предимно млади актьори от института за актьорско майсторство в Белград. Крали Марко се играе от Матея Попович.

Сцена от филма. Снимка: "Вечер"

Марко Мърнявчевич, известен като Крали Марко, Марко Кралевити, Марко Кралевич или Крале Марко (на сръбски: Марко Мрњавчевић или Краљевић Марко) е средновековен крал на Прилепско кралство, обхващащо голяма част от областта Македония, със столица Прилеп. Марко Мърнявчевич наследява кралството, но ставайки васал на османския султан. Вероятно е да е участвал и в Косовската битка на страната на Мурад I, заедно с Константин Драгаш. Убит е в битката при Ровине, където се бие като васал на страната на османските турци срещу влашкия войвода Мирчо Стария. Въпреки, че завършва живота си като османски васал, в народните песни Марко остава като непобедим юнак и защитник на християните от османците. Възпят е в народния епос на българи и сърби. Крали Марко заема значимо място в културата на Сърбия, България и Македония.

Етническата принадлежност на Крали Марко е спорна. Изследователите Адам Кърчевич, Василе Петрович, Иларион Руварац, Владимир Чорович подържат становището, че Крали Марко е българин. 

#Боливуд #Крали Марко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници