Хакери клонираха пръстови отпечатъци само по снимка

Хакери клонираха пръстови отпечатъци само по снимка
A A+ A++ A

Chaos Computer Club (CCC) е една от най-старите европейски организации на хакери с над 30-годишна история и нейни членове често изваждат на бял свят пропуски в сигурността на различни системи с голямо значение. Едно от последните проучвания на CCC отново показва колко несигурни са пръстовите отпечатъци като начин за ограничаване на достъпа.

Това става ясно от изявление на хакера Ян Крислер, който твърди, че е успял да клонира отпечатъците на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен като е използвал снимки и свободно достъпен софтуер. Снимките са били направени на пресконференция с обикновен цифров фотоапарат като Крислер не е имал физически достъп до отпечатъците.

Лесният достъп до пръстовите отпечатъци не ги прави сигурен начин за гарантиране на сигурността, предупреждават експерти. От думи на Ян Крислер става ясно, че той е получил снимка с близък план на един от палците на Урсула фон дер Лайен, а освен това е използват други кадри, заснети от различен ъгъл. Съветът му към политиците е да носят ръкавици на публични събития.

Междувременно все повече се обръща внимание на “живи” биометрични данни като например разпознаване на кръвоносните съдове в пръстите и на движението на тялото, тъй като те са атрибути на жив човек и се представят в реално време. Английската банка вече ползва разпознаване на вените на пръстите за своите бизнес клиенти, а подобен метод вече е добавен в банкомати в Полша и Япония.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници