Българинът обича еликсира на боговете. Изпили сме 100 млн. л вино през 2014 г.

Българинът обича еликсира на боговете. Изпили сме 100 млн. л вино през 2014 г.
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българинът обича елексира на боговете. Макар че според повечето хора нашенецът обича ракията, всъщност той залага и на виното. Това показва количеството вино, което сме консумирали през изтичащата година.

По данни на  директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев за 2014 година българинът е изпил около 100 милиона литра вино.

Коев посочи, че заради лошите климатични условия, тази година е била най-лошата от 30 години насам за винаро-лозарския бизнес. Въпреки това обаче страната ни изнася българско вино в чужбина и разширява пазарите си в Европа, Азия и Северна Америка.

„За съжаление, тази година ще заеме челното място като годината, която е била най-лоша за лозаро-винарския отрасъл - от климатична гледна точка, а оттам и като последици върху лозята и добивите. Надявам се поне виното, което нашата индустрия направи, да е с много добри качества, така че поне да можем да предлагаме продукт, който си извоюва добро място като вино с много добри характеристики", добави Коевв интервю за Дарик.

По думите му за деветмесечието износът на вино от България е приблизително 45 млн. литра.

„Иначе годишната консумация на вино в страната варира между 95 млн. и 103 млн. литра. Износът е предимно за Руската федерация, Германия, както и големи количества - 5,5 млн. литра, са потеглили за азиатските ни пазари - главно Китай, Япония и Виетнам", посочи още Коев.

#вино #българин #Красимир Коев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници