Радан Кънев за 2014 г.: Трудното не е зад гърба ни, а пред нас

Радан Кънев за 2014  г.: Трудното не е зад гърба ни, а пред нас
Радан Кънев Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Винаги съм мислил, че ролята на политиците по празници е като на футболния съдия - ако не го забелязваш, значи се справя. Затова и рядко ще прочетете някое шаблонно празнично приветствие от мен... Няма да се отдавам и на равносметки на изключително сложната и нестабилна 2014-та - има достатъчно хора, които са далеч по-подготвени и безпристрастни да коментират международните дела, написа лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев на страницата си във Фейсбук.

И все пак, докато се подготвяме да изпратим една твърде шеметна година, имам нужда да благодаря на всички, които бяха с нас през две кампании, няколко вътрешни кризи, успехи и провали (за неоценимата подкрепа, доверие и търпение на семейството и приятелите си ще благодаря лично).

Благодарение на вас, на вашето търпение, упорство, вяра, ентусиазъм, а понякога и безрасъдство, годината беше политически успешна. Реформаторският блок се създаде, закрепна, на няколко пъти почти се разпадна, неколкократно спря развитието си в доста неподходящи моменти, но в крайна сметка през 2014 постигна забележителни успехи - запази присъствие в ЕП, възстанови парламентарното представителство на най-активната, взискателна и устремена към промяна част от българското гражданство и след успешни и тежки преговори пое отговорност за управлението на страната.

Дали от тези успехи ще има същинска полза? Отговорът на този въпрос не е през 2014... Но не е и през 2016. Промяната започва през първата година на управлението, или ... не започва през това управление. Сега - в часовете, в които сменяме годината в календара - е време да си дадем сметка, че ролята ни се смени. Две години наред беше достатъчно да водим борба. Да покажем, че желанието за промяна не си е отишло от обществото ни, макар да изглеждаше напуснало политиката ни.

След две години битки, често безнадеждни, е време за поведение, насочено към резултат, в условията на парламентарна демокрация и трудно парламентарно мнозинство. Улицата е територия на конфронтацията, изборите са терен на състезанието. Но парламентът е поле на компромиса и възможните решения.

Имаме ли възможност да постигнем резултат, или ще трябва да отстъпим на други, по-способни представители на отчаяно търсещото промени поколение, към което принадлежим? Това ще покаже следващата година.

Сега е време да благодарим за всичко през 2014-та и да държим сметка, че трудното не е зад гърба ни, а пред нас.

#Радан Кънев #Реформаторския блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници