Турски министър обяви майчинството за основната "кариера" за жените

Турски министър обяви майчинството за основната "кариера" за жените
Елиф Шафак е най-продаваната турска писателка към момента. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"Майчинството е единствената възможна кариера за жените, към това трябва да се стремят и да не поставят друго на първо място", заяви турският министър на здравеопазването Мехмед Мюезиноглу при посещението си в болница в Истанбул, където е било родено първото бебе за 2015 година. Тези думи обаче му навлякоха гнева на хиляди жени в социалните мрежи, предаде "Хюриет".

Депутатката от основната опозиционна партия Айлин Назлиака "препоръча" на министъра да замълчи, защото такова изказване създава впечатлението, че жените са граждани второ качество, а и "възхвалата на майчинството" е неискрено.

Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак също "отговори" с пост в "Туитър": "При всички случаи майчинството не е кариера. Туркинята трябва сама да избере житейския си път (а не политиците отгоре)".

Припомняме, че през ноември миналата година 65 организации за правата на жените в Турция излязоха с обръщение, осъждащо президента Реджеп Тайип Ердоган заради неговите изказвания тази седмица, че равенството между жените и мъжете е в разрез с природата.

#Турция #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници