Сауна за релаксация и удоволствие

Сауна за релаксация и удоволствие
A A+ A++ A

Няма еднозначен отговор на този въпрос, който зависи най-вече от здравословното ви състояние и от личните ви предпочитания. Преди всичко приятната компания може да допринесе за приятното изживяване. Някои хора влизат в сауната с бански костюм, други голи или завити с хавлиена кърпа – изборът е изцяло за ваш комфорт.

Ето няколко препоръки, които впоследствие можете да промените:

  • Вземете душ предварително – така топлата стая ще остане чиста.
  • Влезте и седнете на едно място, като можете да предвидите малка кърпа за сядане.
  • Останете няколко минути и оставете топлината да проникне в тялото ви и да отвори порите на кожата ви.
  • Можете да промените влажността на сауната, поливайки с вода горещите камъни. Отделената пара ще създаде усещане за повече топлина в помещението.
  • При излизане вземете освежаващ душ и релаксирайте няколко минути в лежащо положение.
  • Ако се чувствате добре и първото влизане в сауната е било приятно, можете да направите още една и дори повече процедури, за да се насладите на топлината, но не подценявайте натоварването, което изпитва организмът, и избягвайте продължителното стоене. Ако първата процедура е била 2-3 минути, то втората да бъде не повече от 10 и след това – постепенно удължаване на престоя. Вслушвайте се в тялото си.
  • Вземете душ, за да не остава пот по тялото, охладете се и се подсушете добре, преди да се облечете.
  • Задължително си осигурете възможност за почивка и достатъчен прием на течности.

Важно е да знаете, че топлината оказва сериозно влияние върху циркулацията и работата на сърцето, което може да е причина за внезапно спадане на кръвното налягане, прилошаване и дори съдови инциденти при хора с рискови фактори. Затова, преди да използвате сауна и по отношение продължителността и честотата на процедурите, се консултирайте със специалист.

В сауната температурата на въздуха е между 60 и 100 градуса по Целзий. Въздухът може да е относително сух или чрез разпръскване на вода да се овлажни. Прекалено сухият въздух може да има дразнещо действие върху дихателната система.

Студен освежаващ душ на практика и исторически следва сауната, известна още като „финландска сауна“. В много къщи в страната има сауна и за финландците освежаващото плуване в едно от многото им езера след излизане от сауната е част от прекрасното изживяване. През зимата ветераните в областта дори ще направят дупка в леда и ще се окъпят в ледената река (3-5 градуса по Целзий).

От медицинска гледна точка най-общо сауната се отразява добре върху имунната система на организма и кръвообращението.

Приятно и тонизиращо прекарване!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници