Близо милион души на шествието в Париж, европейски лидери взимат участие

Близо милион души на шествието в Париж, европейски лидери взимат участие
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо един милион души ще се включат в шествието в Париж в памет на жертвите на терористичните нападения във Франция.
Още вчера стана ясно, че редица световни лидери ще участват в големия републикански марш, организиран след кървавия атентат срещу сатиричния седмичник „Шарли ебдо”.

До френския президент Франсоа Оланд ще застанат германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Матео Ренци, министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, испанският министър-председател Мариано Рахой. Българският премиер Бойко Борисов също ще се включи в проявата.
Румънският президент Клаус Йоханис също ще участва в шествието за солидарност с Франция. Премиерът на северната ни съседка Виктор Понта е приветствал факта, че страната му ще бъде представена на най-високо ниво в Париж. „Ние сме със семействата на жертвите, с френския народ, с всички, които вярват в нашите фундаментални ценности”, е написал в профила си във Facebook Понта. Турският министър-председател Ахмет Давутоглу също ще присъства на шествието.

2300 униформени и цивилни полицаи и 1350 военни ще се грижат за безопасността на участниците в шествието. Трите булеварда, по които ще премине процесията, ще бъдат освободени от автомобили. Паркирането там ще е забранено. Градският транспорт ще бъде временно спрян или отклонен по други маршрути, станциите на метрото в тези отсечки ще бъдат затворени. По покривите на сградите ще има снайперисти, в небето над района ще кръжат полицейски хеликоптери.

Предвидени са митинги и в други градове на Франция. В спонтанни демонстрации срещу терора вчера се включиха общо 700 000 души в големите градове на страната. В Парижкия район през следващите седмици ще остане в сила най-високата степен на готовност за борба с тероризма, въведена в сряда, а мерките за сигурност ще бъдат затегнати още повече след терористичните атаки от последните дни, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от АФП.
 Междувременно властите продължават да издирват 26-годишната Хаят Бумедиен, приятелка на убития в петък вечер Амеди Кулибали , който взе заложници в еврейски магазин в източен Париж и разстреля четирима от тях. Полицията я описва като „въоръжена и опасна“. Има данни, че е възможно Бумедиен да се намира в Сирия.

#Париж #шествие #европейски лидери #Шарли ебдо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници