Raiffeisen Bank напуска Русия?

Raiffeisen Bank напуска Русия?
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Raiffeisen Bank International (RBI) ще направи преглед на ефективността на своите дялове на пазарите в Източна Европа, особено в Русия. Според резултатите ще стане ясно дали банката ще приключи дейността си в някои от страни, съобщава Kommersant.ru.

В свое интевю изпълнителният директор на банката
Карл Севелда е посочил, че в края на 2014 г. банковата печалба в Русия значително по-ниска в сравнение с предходния период.

 

Очаква се чистата печалба на руското подразделение на банката за 2014 г. да достигне 300 милиона евро, като за първите три тримесечия те са 289 милиона евро – с 24.3% по-малко в сравнение с 2013 г. Консолидираната печалба за първите девет месеца е 259 милиона евро, с 44% по-малко в сравнение с миналата година.

 

"Резкият спад в руската валута и лошите икономически перспективи в Русия може да наложат спиране на бизнеса на банката в страната“, е уточнил изпълнителният директор.


Според Севелда, Русия вече не е приоритетен пазар за групата. „Решението ще бъде взето през първата половина на 2015. Приоритетът сега за
RBI ще бъде Румъния, Чехия, Словакия и Австрия“, е уточнил Севелда

Според анализ на банката загубите й от кризата в Украйна и икономическата криза в Русия възлизат на над 500 милиона евро.


Русия и Полша бяха изключени от списъка на приоритетните за RBI страни, независимо че подразделенията й в тези две държавно са най-големите извън Австрия.

#Русия #банка #пазар #Raiffeisen Bank International

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино