Приносът на България прави НАТО силна, заяви Столтенберг

Приносът на България прави НАТО силна, заяви Столтенберг
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

"България е верен съюзник. Аз съм благодарен на българските въоръжени сили за приноса им в нашите мисии в Афганистан и Косово. Българските войници участват в невъоръжена мисия за обучение, съвети и помощ на афганистанските сили за сигурност. Българската армия осигури морски съдове за патрулите на НАТО в Черно море и участва в последните сухопътни учения за укрепване на нашата колективна сигурност. Този принос прави НАТО силна."

Това заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който идва на посещение у нас в четвъртък, в интервю за в. "Труд".

"Аз съм в София, за да покажа, че НАТО е толкова посветена на България, колкото България на НАТО. Това е първата ми визита в България като генерален секретар. Очаквам да дискутираме с българския президент, министър-председателя и министрите на външните работи и отбраната широк кръг от предизвикателства в сферата на сигурността, с които се сблъскваме на южните и източните граници на НАТО. Ще обсъдим напредъка по прилагането на важните решения, които взехме на срещата в Уелс. Тези решения ни показват пътя към бъдещето", сподели още шефът на НАТО.

На въпрос дали можем да разчитаме на Алианса за охрана на границата с Турция и предотвратяване на транзита на ислямисти, Столтенберг казва: "Всички съюзници в НАТО са изключително бдителни по отношение на проблема с връщането на бойци от Сирия и Ирак. В Уелс ние решихме да си сътрудничим още по-тясно за обмена на информация. Правим това и със съюзниците от НАТО, и в сътрудничество с други международни организации и Европейския съюз".

Генералният секретар изказва мнение и за отношенията на Алианса с Русия. Той смята, че НАТО не е заплаха за Русия или за която и да е нация. "Всяка стъпка на НАТО за осигуряване на сигурността на свой член е отбранителна в своята същност, пропорционална на заплахата и в съответствие с международните закони", казва Столтенберг и добавя: "В действителност руските действия в Украйна са тези, които нарушават международните закони и подкопават европейската сигурност."

Припомняме, че след посещението на британския външен министър Филип Хамънд и генералният секретар на САЩ Джон Кери у нас миналата седмица, както и заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, сега на ред е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Предвижда се по време на посещението си Столтенберг да разговаря с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев.

#Йенс Столтенберг #НАТО #Русия #Турция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници