Евакуират села в Добричко, без ток в Смолянско

Евакуират села в Добричко, без ток в Смолянско
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Обстановката в областите Бургас, Варна, Добрич, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол и Благоевград остава усложнена, но се наблюдава намаляване на броя на подаваните сигнали.

В област Добрич язовир „Одринци" се изпуска с дебит от 120-150 л/сек. и към момента разполага със свободен обем от 5 400 000 куб.м. Очаква се съоръжението да прелее в рамките на 24 часа.

Взето е решение за евакуация на жителите от селата Одринци и Долина. Обявено е бедствено положение за двете населени места. Хората са оповестени и след 15.00 часа предстои да бъде извършена ефективната евакуация. Уведомени са всички местни и държавни институции за предприемане на компетентните действия за ограничаване щетите по инфраструктурата в района.

Очаква се покачване на нивото и на река Камчия. Сформирани са групи, които ще посетят всички застрашени населени места и при необходимост ще се извърши евакуация на хората. Пожарникари и спасители оказват помощ и отводняват къщи и дворове в селата Блъсково, Бозвелийско, Разделна, Синдел и Дъбравино. Извършва се денонощно наблюдение на критичните места по поречието на река Камчия. През нощта от село Разделна са евакуирани превантивно 30 души.

В област Смолян все още пет населени места са без електричество (селата Киселчово и Чуреково и местностите Кавал тепе, Слънчева поляна и Широка поляна). Затворени са пътните участъци от село Лясково към село Михалково, от село Михалково към град Кричим и пътят за село Страшимир. Водолази издирват мъжа и жената, чийто автомобил се преобърна вчера в река Девинска.

В област Хасково е обявено бедствено положение на територията на община Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Затворени са пътните участъци: гр. Маджарово - с. Бориславци; с. Бориславци - с. Малко Брягово; Малко Брягово - с. Долни Главанак и с. Богомил - с . Свирково - гр. Симеоновград. За всички населени места има осигурени обходни маршрути. Нивото на река Марица при Свиленград е 488 см, при Харманли е 459 см и при Димитровград е 341 см. Осигурено е 24-часово наблюдение на дигата на река Марица в Свиленград.

Приканват се хората от пострадалите населени места да изпълняват стриктно указанията на спасителните екипи и да следват правилата за безопасно поведение при наводнение.

За последните две денонощия служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили над 1100 спасителни, аварийни и помощни дейности. Към момента екипите участват в локализирането и ликвидирането на 96 произшествия. Предприети са всички възможни действия за преодоляване на последиците от природното бедствие. Само през вчерашния ден са били евакуирани повече от 250 души в засегнатите от наводненията населени места.

#наводнения #Варна #Смолян #Добрич #Камчия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници