Премиерът на Косово отстрани от кабинета си етнически сръбски министър

Премиерът на Косово отстрани от кабинета си етнически сръбски министър
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Косояо Иса Мустафа е отстранил от кабинета си министъра за завръщането на бежанците и малцинствените общности Александър Ябланович, който е етнически сърбин. Министър-председателят е посочил, че Ябланович „вече не е част от правителството на Косово“, съобщава B92.net.

От своя страна освободеният министър е заявил, че той не си е подал оставката, а за причините за освобождението му трябва да се пита премиерът. Ябланович допълни, че позицията относно правителството на партия "Сръбска листа", на която той е член, ще стане ясно в следващите дни.

"Всички опции са отворени. „Сръбска листа“ представлява сериозна политическа сила и няма да се вземат решения за една нощ или под натиск на никого. В следващите 2-3 дни ще обявим нашата позиция и ще я обсъдим с министър-председателя и лидер на ДЛК (Демократическа лига на Косово) Иса Мустафа и неговият заместник и лидер на ДПК (Демократическа партия на Косово) Хашим Тачи, лице в лице, както сериозните хора го правят ", заяви Явланович и допълни, че според него решението на Мустафа за освобождаването му е грешно.

Освобождаването на министъра идва на фона на развихрил се скандал, заради изказване на  Ябланович. На Бъдни вечер в село Зочище той нарече "диваци" участниците в протест, които не позволиха на разселени сърби да посетят на този ден църквата в Джаковица. Последваха протести, като последните в Прищина бяха съпроводени с насилие.
Едно от изискванията на демонстрантите беше Ябланович да подаде оставка.
Министърът няколко пъти се извини за думите си и поясни, че е имал предвид хора, които са хвърляли камъни по автобус, а не самите протестиращи.

Сърбия не признава независимостта на Косово и го нарича "област".

#Косово #премиер #министър #отстранен #Иса Мустафа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници