Таблетите отчетоха първи спад в доставките

Таблетите отчетоха първи спад в доставките
A A+ A++ A

Според последните данни на IDC през четвъртото тримесечие на 2014 пазарът на таблети в глобален мащаб за пръв път в историята е отчел спад на годишна база. Въпреки че става дума за намаление от скромните 3.2% това превръща последното тримесечие на миналата година в най-трудното за индустрията от дебюта на таблетите през 2010. В същото време за цялата 2014 година е отчетен ръст от 4%, а общият брой на продадените устройства е достигнал 229.6 милиона.

Лошата пазарна конюнктура естествено е засегнала най-вече големите играчи като Samsung и Apple. Компанията от Купертино е отчела през четвъртото тримесечие спад от 26 милиона на 21.4 милиона таблета на годишна база, а пазарният й дял е намалял от 33.1% на 28.1%. При корейците положението е подобно като техните доставки са спаднали от 13.5 милиона през четвъртото тримесечие на 2013 до 11 милиона през същия период на 2014, а пазарният им дял се е свил от 17.2% на 14.5%.

Най-засегнати от спада обаче са Amazon, чийто доставки са намалели от 5.8 милиона таблета на 1.7 милиона таблета за съответния период на 2013 и 2014. Любопитното в случая е, че въпреки драстичния спад Amazon са успели да влязат в Топ 5 на производителите на таблети на мястото на RCA. В Топ 5 единствено Lenovo отчита ръст на доставките и на пазарния си дял.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници