Еди Редмейн грабна БАФТА за най-добър актьор

Еди Редмейн грабна БАФТА за най-добър актьор
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еди Редмейн грабна наградата на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) за най-добър актьор. Той получи приза за брилянтното му превъплъщение в биографичния филм за парализирания, но брилянтен физик и космолог Стивън Хокинг. Самият филм "Теорията на всичко" пък бе удостоен с наградата за най-добър британски филм.

Най-добър филм за 68-ите награди на академията стана "Юношество"(Boyhood). Произведението е направено за 39 дни, но зад тях стои дванайсетгодишен период. Филмът е на американския режисьор Ричард Линклейтър и спечели срещу "Гранд хотел Будапеща" (The Grand Budapest Hotel) на Уес Андерсън, "Игра на кодове"(Imitation Game) на Мортен Тилдъм, както и комедийният филм "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" (Birdman) на Алехандро Гонсалес Иняриту и "Теория на всичко" - удивителната история за времето на Джеймс Марш.



Американката Джулиан Мур потвърди статута си на фаворитка за Оскар, като спечели БАФТА за най-добра актриса за "Still Alice ", в който тя играе жена, засегната от болестта на Алцхаймер.

"Гранд хотел Будапеща" на американеца Уес Андерсън взе пет награди (за най-добра музика, най-добър грим, най-добри костюми и декор).

"Бърдман" , който участваше в конкуренцията за десет награди, остана само с една – за най-добра кинематография.
БАФТА за най-добра анимация получи "LEGO: ФИЛМЪТ". С приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие, което се присъжда от публиката - бе удостоен Джак О'Конъл. Режисьорът Майк Лий бе обявен за почетен член на академията заради изключителен принос.

Главните кинонагради на Великобритания се връчват церемониално за девета поредна година в лондонския кралски оперен театър "Ковънт Гардън". Церемонията води известният британски актьор Стивън Фрай.

Британската академия за филмово и телевизионно изкуство е основана на 16 април 1947 година.

Наградите на БАФТА се считат за „генерална репетиция“ преди да бъдат посочени носителите на Оскар“-ите.

 

#награди #БАФТА #актьор #филм #Еди Редмейн #Стивън Хокинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници