Договарят примирието в Украйна в четворен формат

Договарят примирието в Украйна в четворен формат
Представителят на Донецка република Денис Пушилин. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Днес се очаква лидерите на страните от т.нар. "Нормандски формат" – Германия, Русия, Украйна и Франция да договорят в Минск примирието в Украйна.

Участниците в контактната група, с участието на представители на Киев и на бунтовниците от източната част на Украйна, вече обсъдиха държавното устройство на Донбас и произвеждането на местни избори.

Срещата на Контактната група бе прекъсната около 22 часа във вторник, като нямаше изявления за медиите. Предадени са предложения от ДНР и ЛНР, очаква се отговорът на Киев.

Малко преди това източникът на ТАСС съобщи, че "продължава дискусията за местните избори и държавното устройство на Донбас, за принципите на управлението му".

В преговорите от страната на Киев участваха специалният представител по хуманитарните въпроси, лидерът на обществената организация "Украински избор" Виктор Медведчук и бившият президент на Украйна Леонид Кучма. Югоизтокът е представен от пълномощните представители на самообявилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) Денис Пушилин и Владислав Дейнего. В преговорите участват и специалният представител на председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов, който е посредник на преговорите.

По-рано ТАСС съобщи, че е договорено спиране на огъня и контролът върху него, плана за оттегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Украйна, обсъждан е бил и форматът на властта в тази част на Украйна и провеждането на местни избори.

Срещата на високо равнище бе предшествана от серия от интензивни консултации на експерти и среща на контактната група с представители на Киев, самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, с посредничеството на специалния представител на председателя на ОССЕ Хайди Талявини и руския посланик в Украйна Михаил Зурабов.

Дипломатическите усилия се активизираха през последната седмица. Меркел и Оланд посетиха Киев и Москва, където представиха своите предложения по план за уреждане на украинския проблем. Както съобщи в петък говорителят на руския президент Дмитрий Песков, "въз основа на предложенията, направени от френския президент и германския канцлер, в момента се работи за изготвяне на текста на евентуален съвместен документ за прилагането на Минските договорености - документ, който включва предложенията на президента на Украйна и предложенията, добавени от руския президент Путин".

#Украйна #примирие #Донецка област

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници