Работодателите заплашват с протести, очакват да видят реформи

Работодателите заплашват с протести, очакват да видят реформи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Повече от 2,5 месеца нямаме добър диалог със социалното министерство. Не е събиран тристранният съвет, научваме от медиите за решенията". Това обяви Кирил Домусчиев, председател на най-голямата работодателска организация КРИБ, в ефира на Нова телевизия.

Във вторник работодателските организации в съвместно писмо изразиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ако правителството не промени незабавно порочната практика за заобикалянето му по ключови проблеми на социално-икономическото ни развитие. 

По думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев има заиграване със синдикатите от страна на правителството, което не е редно.

Домусчиев съобщи още, че работодатели и работници са готови да излязат на протест. "Всичко зависи от министър Калфин", поясни той.

"Ще предприемем протестни действия, ако не се изпълнят нашите искания. Синдикатите изкарват 2-3 хил. човека на улицата и си решават проблемите", каза Домусичев. 

Бизнесът е доволен от диалога с финансовия министър Владислав Горанов, но не и от поведението на вицепремиера Ивайло Калфин, стана ясно от думите на Домусчиев.

"Горанов е експерт, с добра чуваемост, с него се разбираме много добре. Калфин днес решава, че му трябват толкова и толкова пари и че ще ги вземе от бизнеса", каза Домусчиев. 

Според председателя на КРИБ трябват реформи, а не вдигане на осигуровките и данъците.

Домусчиев коментира и размера на заплатите. Според него размерът на минималната работна заплата трябва да се определя от формула.

"КРИБ винаги е в подкрепа на увеличение на минималната работна заплата. Но искаме да знаем какъв е принципът", подчерта той.

Лидерът на КРИБ съобщи, че във вторник социалният министър е разпратил писма, че в най-скоро време ще бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество. Той потвърди, че работодателите ще присъстват на нея и от взетите решения и обсъжданите теми зависи дали те ще останат или ще напуснат тристранката.

#Кирил Домусчиев #работодатели #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници