Меркел, Оланд, Путин и Порошенко пристигнаха за голямата среща

Меркел, Оланд, Путин и Порошенко пристигнаха за голямата среща
Ангела Меркел и Франсоа Оланд бяха посрещнати с пищна церемония в Минск. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд пристигнаха в Минск, Беларус, и вече са в Двореца на независимостта, където тази вечер започва срещата на "нормандската четворка" за кризата в Украйна.

Малко след Меркел и Оланд пристигна и президентът на Русия Владимир Путин. Украйнският президент Петро Порошенко също е в Минск, съобщи ТАСС.

 Ангела Меркел, Петро Порошенко и Франсоа Оланд ще проведат разговор, преди да отидат заедно на официалната среща с Владимир Путин.

Външните министри на четирите държави също ще участват в срещата.

Срещата на високо равнище бе предшествана от серия от интензивни консултации на експерти и среща на контактната група с представители на Киев, самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, с посредничеството на специалния представител на председателя на ОССЕ Хайди Талявини и руския посланик в Украйна Михаил Зурабов.

Дипломатическите усилия се активизираха през последната седмица. Меркел и Оланд посетиха Киев и Москва, където представиха своите предложения по план за уреждане на украинския проблем. Както съобщи в петък говорителят на руския президент Дмитрий Песков, "въз основа на предложенията, направени от френския президент и германския канцлер, в момента се работи за изготвяне на текста на евентуален съвместен документ за прилагането на Минските договорености - документ, който включва предложенията на президента на Украйна и предложенията, добавени от руския президент Путин".

#Ангела Меркел #Петро Порошенко #Франсоа Оланд #Владимир Путин #Минск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници