Огнян Минчев: Идеологическата илюзорност на кремълския анти-американизъм

Огнян Минчев: Идеологическата илюзорност на кремълския анти-американизъм
Огнян Минчев
A A+ A++ A

Автор: Огнян Минчев

Зад ненавистта към Америка и Запада в Москва крият - не особено убедително - примитивната агресивност на една залязваща империя спрямо заобикалящите я народи.

Кремълският анти- американизъм винаги е бил успешен поради радушната подкрепа, която получава от всички, които по някакви свои причини са против съвременния международен ред - диктатори от Третия свят, левичари, борещи се срещу статуквото, националисти-традиционалисти, настръхнали срещу глобализацията. Америка далеч не е безгрешна, но от десетилетия насам оглавява една международна система, която с всичките си несъвършенства изглежда по-приемлива в сравнение с един глобален хаос, подчинен на амбициите на регионални диктатури с глобални амбиции.

В този контекст - грешките на Америка са особено травматични. Изоставянето на евразийското направление - и Източна Европа в частност - от администрацията на Буш-младши, потънала в пясъците на Ирак, безпринципните оферти за re-set към един изгряващ диктатор и спешното изтегляне от Близкия изток от първата администрация на Обама, безусловната подкрепа за ислямистките алтернативи на арабските диктатури, създадоха вакуум на сигурността.

В този вакуум днес работят и го разширяват агресивните действия на враговете на Запада. Тяхното сдържане - подобно на стратегията на Запада по време на Студената война - може да бъде успешна политика, стига сдържането да не се смесва с безпринципното примирение с агресията и диктатурата. Границата между двете е тънка и понякога трудно забележима.

Позицията на политолога Огнян Минчев е публикувана във Фейсбук

#Америка #Запада #Русия #САЩ #Кремъл #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници