Дори с "Турски поток" Русия няма да заобиколи Украйна

Дори с "Турски поток" Русия няма да заобиколи Украйна
Снимка: www.infosi.bg
A A+ A++ A

Плановете на Русия да заобиколи Украйна като маршрут за транзита на руски газ чрез „Турски поток“ са нереалистични, коментират анализатори, цитирани от Ройтерс.

Причината руските планове да не се изпълнят е, че ЕС ще се опита по-скоро да потърси доставки на неруски газ, отколкото да изгражда връзки, които ще му бъдат нужни, за да се свърже към руската тръба в Турция. Мотивите са изцяло икономически.

„Бих бил много изненадан, ако компаниите, които работят с дългосрочни, изтичащи след 2019 година договори се съгласят просто ей така да преориентират цялото си търсене към Турция, че и да бъдат доволни от това“, заяви директорът на отдела за енергетика на ЕК Оливър Кох.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви по време на посещението си в Турция, че Русия се отказва от газопровода „Южен поток“, защото България не дава разрешение за строителство. Проектът, минавайки по дъното на Черно море и през България, трябваше да заобиколи Украйна, за да доставя директно газ на ЕС.

Вместо това, тръбата ще се пренасочи. Маршрутът на "Турски поток" ще следва по дъното на Черно море в по-голямата си част съгласуваното по-рано трасе на „Южен поток“, а след отклонение на юг ще излиза на сушата в района на Каякьой. Точката за предаване на газа за турските потребители ще бъде Люлебургаз. Маршрутът на сухопътния участък на газопровода стига до изход на турско-гръцката граница в местността Епсила.

Дължината на участъка ще бъде 180 км. „Газпром“ е готов да доставя в Европа чрез газопровода 47 млрд. куб. метра газ годишно и да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември 2016 г.

Преди това „Газпром“ обяви, че Европейският съюз няма да получи никакви доставки на газ през Украйна, след като действащият сега договор за транзит изтече в края на 2019 година.

#Русия #Турция #Газпром #Владимир Путин #ЕС #Южен поток #Турски поток #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници