Хиляди се събраха на Майдана, година след кървавите протести

Хиляди се събраха на Майдана, година след кървавите протести
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди се събраха на знаковия площад Майдана в Киев, година след кървавите протести, довели до свалянето на премиера Виктор Янукович от власт. 

На 18 февруари 2014 г. 20 хил. украинци излязоха на Площада на независимостта в столицата в знак на протест срещу президента Виктор Янукович и неговата проруска политика. След ескалация на напрежението се стигна до сблъсъци с полицията, които продължиха 3 дни и отнеха живота на общо 82 души. Ранени бяха поне 1100 човека преди Янукович да се съгласи на предсрочни президентски избори.

Настоящият държавен глава Петро Порошенко обяви, че народът трябва да остане единен и да се пребори с проруските сепаратисти в източната част на страната.

Площадът беше изпълнен с хора, носещи знамето на Украйна. Част от тях бяха облечени във военни униформи, за да засвидетелстват своята подкрепа към армията на страната, която се бори с проруските сепаратисти в източните части. Множеството запали свещи в памет на жертвите от сблъсъците на площада.

Годишнината бе отбелязана и в Москва. Руските държавни медии направиха много сериозна „реклама" на демонстрацията, която се провежда под наслов „Няма да забравим! Няма да простим!".

Групи демонстранти се събраха в центъра на Москва, носейки руски националистически лозунги и знамена. Една от групите протестиращи, облечени във военни униформи, носи плакат, на който пише: „Майданът е болест - ние ще я излекуваме!" На друг плакат се чете: „Майданът е в изгода на враговете на Русия!".

Поне 10 000 души се очаква да се съберат в пика на проявата, като повече от 100 обществени организации набираха подкрепа за събитието, съобщава руската телевизия НТВ.

#Украйна #Киев #Майдана #Москва #Виктор Янукович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници