ДПС ще гласува против дълга от 16 млрд. лева

ДПС ще гласува против дълга от 16 млрд. лева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС ще гласува против ратификацията за нов дълг, заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на пресконференция. По думите му, поемането на нов дълг е признание за липса на реформа.

"Призовавамe всички, които ще гласуват "против", да бъдат в зала", каза Цонев, цитиран от "Фокус".

По думите му тегленето на нов външен дълг ще изправи България пред дългова криза. 

"В края на 2009 година, дългът е бил под 10 млрд. лева. В края на програмния период на това споразумение на управление, през 2017 година, дългът ще нарасне до 27,7 млрд. лева. Това е най-високият темп на нарастване на дълг в ЕС за последните 8 години", каза той. 

Цонев обяви още, че сметки на ДПС и на други експерти сочат, че не финансирането на падежиращите дългове и на бюджетния дефицит са продиктували необходимостта от поемане на дълг.

"Има разминаване, но смятаме, че финансовото министерство трябваше да бъде по-акуратно в сметките, да посочи точната необходимост", обясни Цонев.

Той отбеляза, че в следващите 30 години 16-те милиарда лева няма да бъдат връщани от Радан Кънев, нито от Валери Симеонов, или от Бойко Борисов, а от всички. Зам.-председателят на ДПС посочи, че е трябвало да има консултации и с опозиционните партии в парламента - БСП и ДПС, за да си изкажат мнението.

#ДПС #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници