Прокуратурата разследва скандала около ВМА

Прокуратурата разследва скандала около ВМА
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В прокуратурата се води досъдебно производство срещу длъжностни лица от ВМА - София, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата. 

Скандалът около ВМА избухна след журналистическо разследване, от което стана ясно, че частна клиника е генерирала 10 млн. лв. загуба за ВМА, като е източвала приходи, а разходите й са били поемани от държавната болница.

Премиерът Бойко Борисов прие във вторник оставката на председателя на здравната комисия в Народното събрание и бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев от всички постове, включително и като депутат.

По делото към настоящия момент няма привлечени като обвиняеми. Извършват се разпити на свидетели, като от здравното заведение се изисква относимата към разследването документация. Изискан е и доклад за извършена от органите на АДФИ финансова инспекция в клиниката.

Военно-окръжна прокуратура – София е била уведомена от служба „Военна полиция“ за констатирани нарушения при сключване на договори за отдаване под наем на помещения и медицинска апаратура, принадлежащи на ВМА.

С постановление на военен прокурор на дирекция „Вътрешен одит“ при Министерство на отбраната е възложено извършването на извънпланов одит на сключените договори между ВМА, представлявана от началника й ген. м-р Стоян Тонев, и Групова практика за спешна медицинска помощ „Дерма Прим“ МК ООД.

Основен предмет на проверка от одиторите на МО са били договори за медицински услуги и за наем на помещение за извънболнична помощ, както и на всички анекси към тях. В резултат на одита е представен доклад, който обхваща и оценка на влиянието на сключените договори, касаещи помещения и апаратура – държавна собственост, по отношение на отчетените финансови резултати в Клиниката по дерматология, венерология и алергология към ВМА, за периода 1 януари 2010 – 30 юни 2014 г.

След проверката на 21 януари тази година във военната прокуратура е образувано досъдебно производство за безстопанственост, извършена от длъжностни лица от болницата. 

#прокуратура #разследва #скандал #ВМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници